07
Jan
seo-how-to-blog

SEO voor Categoriepagina’s

8 januari 2019 - 

Het is ingewikkeld om te concurreren op de productpagina’s. Bij de meeste webshops zijn de producten niet uniek en vaak wordt de content van een product als feed door de leverancier aangeleverd. Bovendien gebruiken de meeste mensen niet de productnaam als zoekwoord, maar een productcategorie. Zo zoekt men bijvoorbeeld op ‘dames sneakers’ of op ‘hanglamp’.

Categoriepagina’s zijn dus erg belangrijk voor webshops. Als je deze goed optimaliseert, zul je hoger in de zoekresultaten van zoekmachine's terecht komen met de juiste zoekwoorden. Hoe je je productomschrijvingen optimaliseert, lees je trouwens hier.

In dit artikel helpen we je graag op weg en leggen we je stap voor stap uit waarom categoriepagina’s belangrijk zijn en hoe je deze pagina’s helemaal strak krijgt voor Google. Hiermee zul je meer verkeer naar je webshop genereren. 

 

Waarom zijn deze categoriepagina’s eigenlijk belangrijk?

Categoriepagina's hebben de potentie om autoriteit voor je site te bouwen. Page Authority (PA) is een score ontwikkeld door Moz die voorspelt hoe goed een specifieke pagina zal rangschikken op zoekmachine resultaatpagina's (SERP). Lees hier waarom Page Authority belangrijk is

De onderstaande afbeelding geeft aan waardoor de linkwaarde van de categoriepagina hoger is dan die van de productpagina, simpelweg doordat ze hoger geplaatst zijn in de hiërarchie. Wanneer je geen aandacht besteed aan dit gegeven zal Google je categoriepagina’s als niet relevant beoordelen en zak je naar beneden in de ranking.


categorie pagina Structuur webshop

Om hier voordeel uit te halen bij Google en meer traffic te genereren, zal je deze pagina’s moeten optimaliseren voor zoekmachines.

 

8 Stappen om je categoriepagina’s te optimaliseren

1. Match je URL’s

Dit is het meest logische startpunt. Deze URL’s moeten precies vertellen waar de pagina over gaat, zonder aanvullende karakters of onnodige informatie. Houd je URL’s precies, kort en bondig. Zorg ervoor dat de gebruiker al aan de URL kan zien wat hij/zij kan verwachten.

Voorbeeld:

Als je een categorie ‘heren schoenen’ hebt, dan wordt jouw URL ‘https://mijnwinkel.nl/heren-schoenen’

2. Gebruik specifieke titels

De titel is een goede indicator voor Google over de pagina en de inhoud. Houd hierbij rekening met het volgende:

 • De resultaten van je zoekwoorden research. Weet welke zoekwoorden je doelgroep gebruikt om te zoeken en gebruik deze in je titels. Probeer wellicht de 30-day free trial van SEO-tool van Moz eens uit om je "SEO-gezondheid" in kaart te brengen.
 • Start je titel met zoekwoorden gevolgd door de naam van je webshop.
  - Bijvoorbeeld: Heren schoenen: Sneakers, Nette Schoenen & Boots | mijnwinkel.nl.
  - En dus niet: mijnwinkel.nl | Heren schoenen: Sneakers, Nette Schoenen & Boots. 
 • Gebruik specifieke eigenschappen van de categorieproducten in de titel. Bijvoorbeeld als je een categorie hebt met ‘dames rugzakken’, zorg er dan voor dat dit terugkomt in de titel: Dames rugzakken – ruime keuze bij mijnwinkel.nl

3. Maak een unieke meta omschrijving

De beschrijving van een categoriepagina heeft geen directe invloed op de on-page SEO van de pagina, maar speelt een belangrijk rol in het verkrijgen van een hogere CTR (Click Through Rate). Dus, eerst zorg je dat je gevonden wordt, dit zorgt ervoor dat gebruikers ook klikken op jouw resultaat.

De meta omschrijving wordt getoond in de zoekresultaten, zorg dus dat je voor elke categorie een logische en unieke meta omschrijving maakt. Hieronder een opsomming waar een goede omschrijving minimaal aan moet voldoen.

 • Meta omschrijvingen moeten uniek zijn en de pagina duidelijk beschrijven.
 • De omschrijving moet tussen de 250-300 karakters lang zijn (UPDATE: in verband met mobiele zoekopdrachten is nu een optimale omschrijving maximaal 155 karakters) om deze optimaal weer te geven in de zoekresultaten. De Propellor software toont reeds hoeveel tekens en woorden je invult bij meta titel en description, dit is een handige hulp. 
 • Plaats het zoekwoord van de pagina vooraan (wel op een natuurlijke plek) in de omschrijving.
 • Voeg een duidelijke Call To Action toe; wat wil je dat de gebruiker doet? Bijvoorbeeld: Bestel vandaag!

4. Optimaliseer on-page structuur

Jouw categoriepagina’s zouden net als jouw andere pagina’s geoptimaliseerd moeten zijn. Dit houdt in dat ook de H1 tag en de content op de pagina aan de beurt komen. Meestal gebruik je deze H1 tag voor je titel, maar het moet altijd je zoekwoorden bevatten.

Onder deze tag kan je nog wat regels met aanvullende content plaatsen om je gebruikers en zoekmachine robots een goed idee te geven waar die pagina over gaat. Je zou de tekst van de meta omschrijving hiervoor als basis kunnen gebruiken.

Zoals hier:

Headingtags optimaliseren

Omoda lost het zo op: links een grote call-to-action, Daarna de header (H1) met enkele regels geoptimaliseerde content. 

Vergeet ook niet de categorieën intern met elkaar te linken!

 

5. Maak uitgebreidere categorieteksten

Veel beheerders van webshops hebben moeite met het schrijven van unieke content op de categoriepagina, ook omdat het de aandacht zou wegleiden van de producten. Een goede manier om daar mee om te gaan is om enkele unieke regels tekst onder de H1 tag te plaatsen en een uitgebreidere tekst onder aan de pagina. Een derde goede optie is om deze tekst onder je facetnavigatie, de filters waarmee je zoekresultaten in de webshop kunt specificeren, te positioneren.

Categorie teksten

Zoals je in bovenstaand voorbeeld van Zalando kan zien, heeft deze webshop aan de onderkant van elke categoriepagina een paar paragrafen met geoptimaliseerde content geplaatst.

6. Maak een aantrekkelijke landing page

Houd in gedachten dat een categoriepagina ook een landing page is en dat het de eerste pagina is die veel gebruikers zien als ze via Google, Facebook of Adwords binnen komen.

Landingspage Fonq

Fonq zorgt dat hun actie heel prominent op de categoriepagina staat.

Dit betekent dat deze pagina ook alles in huis dient te hebben om: 

 • te overtuigen
 • aan te moedigen
 • te binden aan je winkel

 

Denk hierbij aan het volgende.

 • Logo en contact gegevens (header en footer)
 • Aanbod en actuele aanbiedingen (niet alleen op je homepage dus)
 • Call to Action buttons
 • Links naar de winkelwagen en login
 • Nieuwsbrief aanmeldformulier
 • Shop Reviews

Geef extra aandacht aan je meest populaire producten!

Als je veel producten in je categoriepagina’s hebt staan, maak het dan gemakkelijker voor gebruikers om te vinden wat ze nodig hebben door ze een overzicht te bieden van je meest verkochte/meest populaire producten.

Plaats dit onder je H1 tag (en de regeltjes SEO-tekst), zodat het zonder te scrollen meteen in beeld komt.

productomschrijvingen-template-download

7. Regel de canonical URL’s correct in

In de gevallen waar je productcategoriepagina’s meer dan 1 pagina beslaan of waar je filters gebruikt, zul je canonical URL’s moeten gebruiken.

Door canonical URL's te gebruiken worden backlinks altijd gekoppeld aan de hoofdcategoriepagina (goed voor SEO!) en je vermijdt dubbele content.

Stel: je hebt een productcategorie URL zoals https://mijnwinkel.nl/hoofd-product-categorie dan zullen bezoekers op de tweede pagina op de volgende link terecht komen https://voorbeeld.nl/hoofd-product-categorie/2 zien. Mits je de functie paginering hebt aanstaan.

Om ervoor te zorgen dat Google snapt dat de opvolgende pagina’s onderdeel zijn van de hoofd categorie, moet je dus de canonical URL inregelen voor de opvolgende pagina’s naar je hoofd productcategorie.

Als je veel producten hebt en deze bijvoorbeeld via een feed krijgt aangeleverd is dit veel werk. Gelukkig doet de Propellor software dit automatisch voor je.

8. Visuele onderdelen en andere elementen

Naast het aanbieden van logische content, bevat een goed geoptimaliseerde categoriepagina ook afbeeldingen en andere elementen om gebruikers te laten vinden wat ze nodig hebben.

Afbeeldingen

Logischerwijs zijn afbeeldingen belangrijk en noodzakelijk voor je webshop. Als je fysieke producten verkoopt, zijn de afbeeldingen het onderdeel waardoor bezoekers zich aangetrokken voelen tot je producten.

Optimaliseer je afbeeldingen voor de dimensies en SEO. Er zijn diverse manieren om de bestandsgrootte te optimaliseren zonder kwaliteitsverlies. Zorg dat je bij alle afbeeldingen de ALT tekst (lees hier wat dat is en waarom het belangrijk is) correct in voert en geef de afbeelding ook een logische naam.

Zoekfilters

Wanneer je veel producten uit dezelfde productcategorie aanbiedt, kunnen jouw klanten het overzicht over jouw catalogus verliezen. Door het inzetten van zoekfilters, bied je de mogelijkheid om op bepaalde attributen te onderscheiden en de gebruiker sneller de gewenste producten te vinden.

 

zoekfilters instellen

In het voorbeeld van Booking.com hieronder kan je heel overzichtelijk je zoekresultaten verder filteren naar hetgeen bij je past.

Product titels, reviews en prijzen

Toon de beschrijvingen van je producten onder de afbeelding en als het van toepassing is, toon je ook review ratings en de prijs.

Is het een nieuw product, laat dat dan weten door het een speciaal label te geven, net zoals je met afgeprijsde artikelen doet.

Wrap-up!

Het is ingewikkeld om te concurreren op de productpagina’s, investeer dus in het opbouwen van Page Authority!

Pak je URL´s, titels en meta omschrijvingen aan.

Maak een aantrekkelijke landing page van je categoriepagina´s en schrijf unieke omschrijvende teksten rondom de betreffende categorie.

Duik tot slot nog eens goed in de afbeeldingen, zoekfilters en producttitels. 

Zet al deze taken vooral elk kwartaal op de agenda.

Succes! 

Button B2B e-commerce portals van Propellor

 

Meer blogs

Waarom steeds meer spare parts leveranciers zero-touch ecommerce omarmen

Hoe weet je of jouw bedrijf klaar is voor the next level in B2B e-commerce?

Ecommerce en offline sales vanuit één platform; de voordelen voor B2B e-commerce

B2B e-commerce, ROI vanaf dag één (Webinars)

Vier B2B e-commerce strategieën om de gemiddelde orderwaarde te verhogen

B2B e-commerce verkoop portals maken het verschil

Hoe zit het met de digitalisatie van verkoopprocessen bij IT-channel partners?

Een goede B2B e-commerce webshop; Tien essentiële tips

Wat doet je B2B sales team nog na de digitale transformatie?

B2B ecommerce; 11 must-have functionaliteiten in 2021

Van e-commerce naar digital commerce en digitale transformatie

B2B e-commerce en geïntegreerde e-mail marketing; een must-have!

Meer omzet en hogere marges met een B2B commerce platform

ROI van een nieuw B2B e-commerce platform

E-commerce personalisatie zorgt voor tevreden klanten en hogere omzet

Liselotte en Michael stellen zich voor

Productomschrijvingen; lever unieke en overtuigende informatie

Hogere conversie? Ontdek de 6 technieken om meer bezoekers te verleiden tot kopen

10 tips om je webshop design te verbeteren

Shopping Trends; Online vs Offline in Nederland 2023 [Infographic]

Scoor klanten met jouw persoonlijke acquisitieplan!

Online fashion sales hoger op mobiel dan desktop [Infographic]

E-mail marketing checklist

7 manieren om het ROPO effect te meten

Online versus Offline [Infographic]

ROPO effect; wat is het en hoe gebruik je dit?

Webshop blijven runnen met Magento 1? Een groot risico!

SEO voor Categoriepagina’s

Laat e-mail marketing voor je werken met Autopilot! Tutorial, tips, trucs en boordevol inspiratie

Loyaliteit van jouw B2B klant is goud waard! Zo onderscheid je je met een B2B webshop.

Upgrade Bol.com koppeling

Trends die B2B e-commerce volwassen maken

E-commerce specialist Propellor in 'Ondernemend Nederland'

Visie op de B2B markt: conversie en personalisatie

Propellor faciliteert PunchOut koppeling met wereldleider Coupa