23
Aug
e-commerce platform roi

ROI van een nieuw e-commerce platform

Vele CEO’s beschouwen ROI als de meest belangrijke factor in een e-commerce platform aankoopbeslissing. De meeste B2B-bedrijven bepalen eerst de ROI en brengen dan een belangrijke wijziging aan. Dus wat gebeurt er wanneer het onmogelijk is om de echte ROI van een beslissing volledig te kwantificeren?

Dit is een uitdaging die vele B2B verkopers tegenkomen wanneer het aankomt op beslissingen maken, of wanneer ze al dan niet een nieuw B2B e-commerce platform moeten gaan aannemen. Natuurlijk kun je een formule gebruiken om de ROI van de e-commerce software te berekenen, maar de kans is groot dat het geen accurate weergave is van het rendement van je investeringen. Een standaard e-commerce ROI berekening ziet er zo uit:

(Nieuw Site Inkomsten – Oude Site Inkomsten) x 100 / Investering = ROI Percentage

Deze formule kan fantastisch zijn om een algemeen idee te krijgen van de inkomstenverschillen die geassocieerd worden met je investeringen, maar ze omvatten niet altijd de volledige context  rondom de investeringsmodellen. Wanneer je het zou toepassen op online B2B e-commerce winkels, dan is deze formule te simpel en kan het misleidend zijn.

Wat is het meest belangrijk in je aankoopbeslissing?

Voor een accurater en genuanceerder perspectief van de mogelijke ROI van een  e-commerce platform, moet je het volgende nagaan:

Een e-commerce platform, dat uitgebreide automatisering aanbiedt, heeft het potentieel om stevige inkomsten en rendement te genereren. Ga je huidige bestelproces maar eens na: voorraadbeheer, verzending en communicatie met je klanten. Zijn deze processen op enige manier geautomatiseerd? Nee? Dan verspil je wellicht je tijd en geld aan deze handmatige processen.  

Hoewel manuren en omzetverlies als gevolg van inefficiënties vaak moeilijk te kwantificeren zijn voor ROI-berekeningen, kunnen ze een enorme impact hebben op de bedrijfskosten en het genereren van inkomsten.

Marktaandeel

Online B2B-verkopers, die marktleider zijn, zullen hun omzet waarschijnlijk niet zien stijgen bij de implementatie van een nieuw e-commerce platform. Domineert jouw winkel de markt? Dan moet je verder kijken dan alleen de omzetcijfers om te kunnen bepalen wat je rendement is bij een investering van een nieuw e-commerce platform.

Onderzoek de mogelijke impact van de nieuwe e-commerce software op de lange termijn cijfers, zoals customer lifetime value (daarover hieronder meer) dat geeft een veel beter idee van hoe je ROI er echt uit zal zien.  

Customer lifetime value

Als je huidige e-commerce site er niet in slaagt om de interesses van de klant vast te leggen en te behouden, dan kunnen die klanten minder gaan uitgeven of het zelfs ergens anders gaan zoeken. Klanten komen vaker terug wanneer ze een account hebben op een site die ze gemakkelijk te navigeren en te begrijpen vinden.

Het verbeteren van de klantretourpercentages met een e-commerce site die is gebouwd om hen bij je te houden, betekent het verhogen van de levenslange klantwaarde; een belangrijke bron van inkomsten.

Werkbelasting van medewerkers

Zijn jouw verkoop- en service teams druk? Hoeveel tijd van hun dag wordt daadwerkelijk besteed aan verkoop, retentie en ondersteuning? Als een nieuw e-commerce platform hun tijd vrijmaakt door verkoop- en ondersteuningsprocessen te automatiseren, dan kunnen ze meer tijd van hun dag besteden aan het ondersteunen van klanten, het sluiten van deals en zich concentreren op de zaken die het meest belangrijk zijn voor jou.

Siteprestaties

Hoge bounce percentages, laag siteverkeer en lage laadsnelheden kunnen symptomen zijn van een slecht e-commerce platform. Bezoekers kunnen vertrekken omdat ze niet door jouw productcatalogus kunnen navigeren. Gebruikers klikken mogelijk weg, omdat bepaalde pagina-elementen kapot zijn of niet worden geladen.

Het gebruik van Google Analytics en andere hulpprogramma's voor site-prestatieanalyse om de prestaties van afzonderlijke pagina's te controleren, kan bruikbare inzichten bieden in de onsite-ervaring van je klanten. Gebruik deze gegevens om de zwakke punten te bepalen om die vervolgens met jouw nieuwe e-commerce platform aan te pakken. (Lees ook ons artikel met tips voor je B2B webshop)

Operationeel foutenrisico

Zelfs kleine fouten kunnen een grote impact hebben op je bedrijfsresultaten, vooral wanneer ze zich regelmatig voordoen. Zonder een uitgebreid e-commerce platform dat foutgevoelige processen, zoals BTW berekeningen, voorraadupdates en verzending beheert, lopen B2B-bedrijven het risico om dure en frequente fouten te maken.

roi-calculator-propellor

Samenvattend

Hoewel de echte ROI voor B2B e-commerce verkopers extreem moeilijk vast te stellen kan zijn, laat het huidige e-commerce klimaat niet veel tijd over voor een rustige besluitvorming. B2B-verkopers die nadenken over een platform upgrade, zouden in de tussentijd hun online markt zien worden opgeslokt door een concurrent die veel eerder nieuwe e-commerce software heeft geïmplementeerd. Daarom is het belangrijk voor B2B-verkopers om bij het overwegen van een nieuw e-commerce platform een ​​holistische blik te werpen op de bedrijfsactiviteiten, klanten en lange termijndoelen.

Bekijk ook onze webinar serie: ROI vanaf dag één

Button B2B e-commerce portals van Propellor

Meer blogs

B2B e-commerce, ROI vanaf dag één (Webinars)

Vier B2B e-commerce strategieën om de gemiddelde orderwaarde te verhogen

B2B e-commerce portals maken het verschil

Hoe zit het met de digitalisatie van verkoopprocessen bij IT-channel partners?

Een goede B2B e-commerce webshop; Tien essentiële tips

Wat doet je B2B sales team nog na de digitale transformatie?

Digital B2B ecommerce voor channel partners; 11 must-have functionaliteiten

Van e-commerce naar digital commerce en digitale transformatie

B2B e-commerce en geïntegreerde e-mail marketing; een must-have!

Meer omzet en hogere marges met een digitaal commerce platform

ROI van een nieuw e-commerce platform

E-commerce personalisatie zorgt voor tevreden klanten en hogere omzet

Liselotte en Michael stellen zich voor

Productomschrijvingen; lever unieke en overtuigende informatie

Hogere conversie? Ontdek de 6 technieken om meer bezoekers te verleiden tot kopen

10 tips om je webshop design te verbeteren

Shopping Trends; Online vs Offline in Nederland 2023 [Infographic]

Scoor klanten met jouw persoonlijke acquisitieplan!

Online fashion sales hoger op mobiel dan desktop [Infographic]

E-mail marketing checklist

7 manieren om het ROPO effect te meten

Online versus Offline [Infographic]

ROPO effect; wat is het en hoe gebruik je dit?

Webshop blijven runnen met Magento 1? Een groot risico!

SEO voor Categoriepagina’s

Laat e-mail marketing voor je werken met Autopilot! Tutorial, tips, trucs en boordevol inspiratie

Loyaliteit van jouw B2B klant is goud waard! Zo onderscheid je je met een B2B webshop.

Upgrade Bol.com koppeling

Trends die B2B e-commerce volwassen maken

E-commerce specialist Propellor in 'Ondernemend Nederland'

Visie op de B2B markt: conversie en personalisatie

Propellor faciliteert PunchOut koppeling met wereldleider Coupa