30
Oct
e-mail-marketing-1

B2B e-commerce en geïntegreerde e-mail marketing; een must-have!

E-mail marketing is en blijft een belangrijk onderdeel van je marketing. Dit is zeker in B2B e-commerce evident. Je kan er een relatie met je prospects en klanten mee opbouwen, relevante aanbiedingen doen en je conversie dramatisch verhogen. Op basis van de reactie van de ontvangers kan je, al dan niet automatisch, vervolgstappen uitvoeren.

Het is geen geheim dat de inbox van je prospects en klanten een domein is met vele concurrenten. Je moet dus opvallen, nog relevanter zijn en begrijpen wat jouw doelgroep beweegt. Het selecteren van de juiste tools is hierbij van groot belang.

Gepersonaliseerde e-mails hebben een click-through rate dat 15% hoger is.

Veel digital commerce platforms zijn ontstaan vanuit de B2C markt. Hierdoor zijn de e-mail marketing tools beperkt tot transactionele e-mails. Propellor vindt zijn basis in de B2B markt, waarin leadgeneratie en funnelmanagement erg belangrijk zijn. Dat zie je dan ook terug in de marketing automation die Propellor als integrale module in het digital commerce platform heeft gebouwd.

Maar waarom is dat belangrijk, wat kan je er mee en wat levert het op?
New call-to-action

Alle data is aanwezig

CRM gegevens

Al je klantengegevens worden centraal bijgehouden. De e-mail marketing module heeft directe toegang tot alle velden. Wanneer je koppelt met een extern systeem, zal je vooraf moeten kiezen welke velden je koppelt. Voortschrijdend inzicht is duur, want dit zal ontwikkeld dienen te worden. In een geïntegreerde oplossing wordt een toegevoegd CRM veld automatisch beschikbaar voor e-mail marketing. Wanneer je niet op de bron werkt, verlies je data.

Producten

Je producten staat logischerwijs in je commerce omgeving. Als je e-mail marketing daar ook in zit, is het dus een fluitje van een cent om producten in je mailing op te nemen, om je klanten vanuit je e-mail weer snel naar je webshop te leiden. Dit scheelt heel veel tijd in vergelijking met externe e-mail tools. Bovendien kan je het op deze manier niet fout doen.

Order gegevens

E-mail marketing pakketten zijn geen transactionele systemen. Ze zijn derhalve er niet op gericht om historie op te slaan. Voor elk contactpersoon kan zo’n systeem één rij met velden vullen.

In het geval van order gegevens is dat erg onhandig. Je wilt automatische berichten kunnen versturen op basis van specifiek ordergedrag.Een voorbeeld:

Een groep klanten bestelt elke maand cartridges. Steeds dezelfde, logischerwijs, en steeds met verzendkosten. Met een geïntegreerde e-mail module kan je deze klanten, automatisch herkennen en een passend aanbod doen voor grotere besteleenheden (waardoor ze goedkoper uit zijn, er minder handling is voor jou). Denk hierbij ook aan gerelateerde producten, populaire items etc.Met een extern e-mail pakket is dit niet mogelijk.

Browse gegevens

Je wilt kunnen anticiperen op specifiek browse gedrag in je webshop. Bekijkt een klant meerdere malen hetzelfde product, maar bestelt hij het niet? Stuur hem dan een geautomatiseerde aanbieding.

Omdat deze informatie aanwezig is in je e-commerce platform is het wel fijn dat je hier ook naar kunt handelen. Ook hier kan een ander e-mail marketing de historie niet verwerken.

Realtime

Timing is alles. Of het nu gaat om lead generatie en het opvolgen van initiële interesse in je bedrijf of producten. Of om conversie verhogende communicatie, het moment waarop je reageert is heel belangrijk. Een lead is nu geïnteresseerd, over een half uur wellicht niet meer. Om automatisch te kunnen reageren op formulieren, contactaanvragen en conversies is het nodig dat er geen procesmatige belemmeringen zijn. Zo zal een koppeling met een e-mailmarketing programma in batches synchroniseren, niet in realtime. Daar wachten leads niet op.

Wat wordt er dan mogelijk?

Personalisatie

In een geïntegreerde omgeving kan je op alle mogelijke manieren de klantbeleving personaliseren. Automatische berichten op basis van demografische kenmerken (geografie, bedrijfsgrootte, branche, functie, etc), op basis van ordergeschiedenis (up en cross sell, verlaten winkelwagen, orderbedrag incentives, etc) en op basis van browse geschiedenis (aantal bekeken pagina’s, herhaalbezoek op specifieke pagina’s, etc)

Het grote voordeel hiervan is dat je optimaal relevant bent voor de juiste persoon op het juiste moment. Je helpt je klant met het beste aanbod voor hetgeen hij heeft aangetoond ook echt interesse te hebben.

Segmentatie

Wanneer je marketing automation in je e-commerce platform zit, heb je de beschikking over alle velden. Je kunt dus op allerlei manieren gaan segmenteren. CEO’s reageren op andere argumenten dan inkopers. Stem je boodschap heel precies af op elk segment voor hogere conversie.

Trigger based e-mails

Je verzendt automatisch berichten afgestemd op het gedrag van je gebruikers. De juiste boodschap op het juiste moment, passend bij de actie die jou gebruiker doet.

Stel je voor: Je verkoopt software licenties, leasecontracten of andere producten/diensten met een aflooptijd. Je stelt je renewal e-mails in zodat je klanten automatisch tijdig worden verleid om hun aflopende contracten te verlengen. Diegenen die de eerste e-mail niet openen of klikken, ontvangen automatisch een reminder. De inside sales medewerkers hoeven zich alleen te richten op het segment dat al niet heeft verlengd. De verlenging wordt automatisch verwerkt en afgehandeld middels een integratie met je ERP-systeem. Weinig werk, geen fouten, niemand wordt vergeten, hoog rendement.

Voorbeeld eenvoudige renewal flow

renewal-flow

Scheduled e-mails

Met de data die we verzamelen, leren we automatisch de ideale frequentie voor nauwkeurig afgestemde nieuwsbrieven, acties of drip-campaigns. We weten wat onze doelgroepen (elk afzonderlijk) interesseert en we stemmen onze campagnes hierop af. Iedereen die aan de criteria voldoet, zal vanaf dat moment automatisch deze e-mails ontvangen.

Kostenbesparing

Naast de eerder beschreven functionele en conversie verhogende voordelen, zijn je kosten simpelweg lager. Wanneer je een extern programma koppelt aan je e-commerce systeem ben je tijd en een flinke investering kwijt aan:

  • Pakketselectie
  • Project definitie; welke velden gaan we koppelen, welk systeem is leidend en met welke techniek realiseren we de koppeling
  • Realisatie van de koppeling.
  • Licentiekosten van het e-mail marketing pakket
  • Onderhoudskosten aan de koppeling
  • Efficiëntere inzet van arbeid; wanneer veel automatisch en toch heel precies kan worden uitgevoerd, kunnen marketing medewerkers beter worden ingezet.

Logischerwijs is je time-to-market een stuk minder gunstig dan met een geïntegreerde oplossing. Hier komt dan ook nog bij dat je één of twee pakketten moet leren gebruiken.

Tenslotte

E-mail marketing is geen nice-to-have maar een must-have. Goed toegepast levert het een significante bijdrage aan je online omzet en bespaart het kosten op handmatige handelingen.

Wanneer je e-mail marketing is geïntegreerd is in je digital commerce platform, zal dit exponentieel versterkt worden. Je hebt veel meer mogelijkheden, kan direct anticiperen, bespaart kosten en verhoogt je omzet. What's not to like?

Button B2B e-commerce portals van Propellor

Meer blogs

Laat je aftermarket sales groeien met een customer experience portal

Uitbreidbaarheid is een slechte reden om open source te kiezen

De transitie van een webshop naar een digitale commerce strategie

Waarom steeds meer (spare) parts leveranciers zero-touch commerce omarmen

Hoe weet je of jouw bedrijf klaar is voor the next level in B2B e-commerce?

Zero-touch ordering en wat dit je oplevert

Ecommerce en offline sales vanuit één platform; de voordelen voor B2B e-commerce

B2B e-commerce, ROI vanaf dag één (Webinars)

Vier B2B e-commerce strategieën om de gemiddelde orderwaarde te verhogen

B2B e-commerce verkoop portals maken het verschil

Hoe zit het met de digitalisatie van verkoopprocessen bij IT-channel partners?

Een goede B2B e-commerce webshop; Tien essentiële tips

Wat doet je B2B sales team nog na de digitale transformatie?

B2B ecommerce; 11 must-have functionaliteiten in 2021

Van e-commerce naar digital commerce en digitale transformatie

B2B e-commerce en geïntegreerde e-mail marketing; een must-have!

Meer omzet en hogere marges met een B2B commerce platform

ROI van een nieuw B2B e-commerce platform

E-commerce personalisatie zorgt voor tevreden klanten en hogere omzet

Liselotte en Michael stellen zich voor

Productomschrijvingen; lever unieke en overtuigende informatie

Hogere conversie? Ontdek de 6 technieken om meer bezoekers te verleiden tot kopen

10 tips om je webshop design te verbeteren

Shopping Trends; Online vs Offline in Nederland 2023 [Infographic]

Scoor klanten met jouw persoonlijke acquisitieplan!

Online fashion sales hoger op mobiel dan desktop [Infographic]

E-mail marketing checklist

7 manieren om het ROPO effect te meten

Online versus Offline [Infographic]

ROPO effect; wat is het en hoe gebruik je dit?

Webshop blijven runnen met Magento 1? Een groot risico!

SEO voor Categoriepagina’s

Laat e-mail marketing voor je werken met Autopilot! Tutorial, tips, trucs en boordevol inspiratie

Loyaliteit van jouw B2B klant is goud waard! Zo onderscheid je je met een B2B webshop.

Upgrade Bol.com koppeling

Trends die B2B e-commerce volwassen maken

E-commerce specialist Propellor in 'Ondernemend Nederland'

Visie op de B2B markt: conversie en personalisatie

Propellor faciliteert PunchOut koppeling met wereldleider Coupa